علم ویراستاری به صورت ذاتی وجود ندارد و برای اینکه آن را یاد بگیرید باید وقت و مطالعه کافی را برای آن بگذارید و در زمینه آن دقت زیادی کنید. در این راستا توجه کردن به نکاتی که به وسیله افراد با تجربه در این میان بیان شده است و شامل اطلاعات شخصی و مطالعه کردن منابع مختلفی می باشد که به شما کمک می کند که در مبحث ویراستاری بتوانید پیشرفت چشمگیری کنید. در اینجا نکاتی را که در راستای ویراستاری محتوا می باشند را برای شما بیان می کنیم، در ادامه با ما همراه باشید.
در ویرایش و ویراستاری محتوا به چه مواردی باید توجه شود؟
- علائم سجاوندی به طور کامل رعایت شوند: اگر بتوانید از علائم به صورت درستی استفاده کنید موجب خواهد شد که متن را بتوانید به صورت خواناتری بخوانید که به اثربخشی و صریح تر کردن متون کمک ویژه ای می کند.
درست است که نشانه گذاری ممکن است وقت زیادی را از شما بگیرد و شامل مکث ها، نقل قول ها، تاکیدات و غیره می شوند اما بهتر است در استفاده درست از آن ها دقت کافی را به خرج دهید و مطلع باشید که علت درست خواندن مطالب و درک صحیح از متن نویسندگان و یا مترجمان قطعا رعایت علایم سجاوندی به صورت صحیح می باشد.
- رسم الخط کلمات باید به صورت یکسانی نوشته شوند: اخیرا زبان فارسی تغییراتی داشته است که کمتر به آن پرداخته شده است و شاید بسیاری از کاربران در مورد طرز نوشتن کلمات دو بخشی اطلاعات چندانی نداشته باشند.
اما اگر ویراستار به صورت حرفه ای بخواهد عمل کند و از نحوه نگارش صحیح کلمات اطلاعات کامل و به روزی داشته باشد همه کلمات را به صورت یکسانی می نویسد و جلوی اشتباهات متداولی در نوشتن افرادی که در این زمینه تجربه کافی ندارند و با زیر و بم های زبان آشنایی ندارند را می گیرد.
- ویرایش کردن اشتباهات دستورات زبانی: مواردی پیش می آید که متن ترجمه می شود و ساختار دستور زبانی موجب می شود که جملاتی به وجود بیایند که در زبان مقصد جایگاه درستی ندارند. ویراستار باید جملات را بدون اینکه آسیبی به آن ها وارد کند کوتاه کند.
- نکات مرتبط با تایپ باید به صورت کامل رعایت شوند: نیم فاصله یعنی بدون اینکه بین کلمات دو بخشی فضای خالی ایجاد شود، فاصله درست را بین آن ها قرار دهید مثلا میگذاریم به جای کلمه می گذاریم نوشته شود و این شیوه صحیح نوشتن کلمات دو بخشی است.
ویراستار بر حسب میزان تجربه ای که دارد باید به طور کامل به نکات مرتبط با تایپ دقت کند و یا از نرم افزار هایی که در زمینه ویرایش آنلاین وجود دارند بهره بگیرد.
- از شکسته نویسی هرگز استفاده نکنید: ویراستار با تجربه تمام مشکلات شکسته نویسی را باید به صورت کامل تصحیح کند و متن به هیچ وجه نباید دارای شکسته نویسی باشد مثلا کلمه می روم به جای می رم درست و صحیح است.
- از علامت های جمع صحیح استفاده کنید: استفاده از کلمات عربی در زبان فارسی به حدی زیاد شده است که در برخی موارد جدا کردن آن از زبان فارسی کاری غیر ممکن و بعید به نظر می رسد، پس بهتر است از علامت های جمعی برای هر کلمه استفاده کرد که با آن متناسب باشد مثلا استفاده از کلمه آزمایش ها به جای آزمایشات درست و صحیح می باشد.
- به پاورقی ها دقت کنید: مواردی که در بخش پاورقی هر کتابی عنوان می شوند نشان دهنده این هستند که نویسنده نیاز دارد به منابع دیگر خواننده را ارجاع دهد و یا نقل قولی را به طور مستقیم از فرد بیان کند و یا نام یک مکان، فرد و یا غیره را به زبان اصلی در قسمت پاورقی آن بنویسد.
ویراستار باید به مطالبی که در پاورقی بیان می شوند دقت کند که به طور صحیح نوشته شده باشند و یا اعداد ارجاع داده شده را بخواند و جلوی اشتباهات احتمالی را بگیرد.
- نقل قول ها: نقل قول یعنی اینکه جمله و یا عبارتی به صورت مستقیم از خود فرد و یا از یک کتاب بیان شود و زمانی که قرار است نقل قولی بیان شود باید از علامت ” جهت قرار گرفتن مطلب درون آن استفاده شود که در این جا ویراستار باید طرز صحیح نوشته شدن آن عبارت را بررسی کند و ببیند که عبارت به درستی درون نقل قول قرار داده شده است یا خیر؟
- فهرست نویسی و پاراگراف بندی: باید ویراستار به فهرست بندی و پاراگراف بندی متن به طور کامل دقت کند و اصول آن را رعایت کند. در مواردی هم چون پایان نامه ها، مقالات باید به صورت اختصاصی برای آنها فهرست نویسی انجام شود و حتما از یک ویراستار با تجربه و حرفه ای در این زمینه کمک گرفته شود.
- مشکلات تایپی و املایی: غلط های املایی و تایپی از مشکلات بسیار بزرگ در هنگام چاپ کتاب و مقالات است و حتما باید در هنگام نوشتن متن به آن توجه شود تا در نظم کلی متن خللی ایجاد نشود.
- فاصله گذاری ها باید به صورت دقیق رعایت شوند: حتما باید هر کلمه بعد از استفاده از علایم نگارشی با کلمه بعدی خود یک فاصله کامل داشته باشد و به کلمه قبلی خود بچسبد. وقتی جمله به اتمام رسید نقطه می گذارید و بعد از نقطه یک فاصله کامل درج می شود و سپس جمله بعدی شروع می شود. درون پرانتز هر کلمه ای که قرار می گیرد با آن بدون فاصله است ولی با کلمه بیرون از آن یک فاصله کامل دارند.
نتیجه گیری
ویراستاری کردن محتوا و استفاده صحیح از علائم نگارشی موجب می شود که متن به طرز خواناتری خوانده شود و به روان تر کردن محتوای شما کمک خواهد کرد، در نتیجه موجب خواهد شد که اشتباهات دستوری و ویرایشی دیگر رخ ندهد.
وقتی فردی شروع به نوشتن متن مورد نظر خود می کند از سبک خود در این راستا استفاده می کند و این سبک متناسب با روحیه و سلیقه او می باشد، هر فردی با فرد دیگر فرق می کند اما اگر تصمیم تولید محتوا متنی و یا بازاریابی آن را دارید باید حتما با نکات مهم ویراستاری متن آشنایی داشته باشید که ما در این مقاله سعی کردیم به طور کامل به بیان آن ها بپردازیم. اگر قواعد ویرایشی به طور کامل رعایت شوند موجب افزایش رتبه شما و بالا بردن جایگاهتان در گوگل خواهد شد و در نتیجه محاطبان بیشتری محتوای شما را خواهند دید.